czwartek, 1 lipca 2010

Klopsiki w pomidorowym sosie

Jako wierna orędowniczka bloga edysi polecam kolejny z jej pysznych przepisów na domowe jedzonko.
Nie będe się tutaj rozpisywać, bo te klopsiki po prostu trzeba zrobić, a one już resztę same dopowiedzą.

Składniki (na 4 porcje):
800 g mieszanego mielonego mięsa
1-2 czerstwe kajzerki
mleko do namoczenia bułek
1 duża cebula
4 łyżki masła
2 jajka
zioła prowansalskie
pieprz, sól
mąka
olej do smażenia

duża puszka krojonych pomidorów bez skóry
1 szklanka bulionu (z kostki)
3 łyżki śmietany 18%
suszona bazylia
świeża natka pietruszki



Kajzerkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na 2 łyżkach masła, ostudzić i wymieszać z mielonym mięsem. Dodać kajzerkę, rozbełtane jajka, zioła prowansalskie, oraz sól i pieprz do smaku, wyrobić na jednolita masę. Uformować małe klopsiki, obtoczyć je dokładnie w mące.
Smażyć ze wszystkich stron na oleju wymieszanym z resztą masła.

Do rondla włożyć pomidory razem z zalewą, wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Przełożyć klopsiki z patelni, przykręcić ogień i dusić około 20 minut. Przyprawić śmietaną i sporą ilością bazylii.

Podawać posypane natką, z ryżem na sypko i jarzynką z buraczków.

2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails