środa, 30 czerwca 2010

Szarlotka sypana

Ultra szybka, ultra prosta i ultra smaczna. Mój mąż do tej pory nie może uwierzyć że tak szybko robi się to ciasto i że nie musi go wcale zagniatać. Otóż to prawda i gorąco przepis wszystkim polecam.

Przepis pochodzi z książeczki "Przepisy czytelników. Zima" z Biblioteczki Poradnika Domowego



Składniki:
6 jabłek (można też dodać gotowe jabłka ze słoiczka)
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru (ja bym dała trochę mniej, bo całość wydaje mi się trochę za
słodka)
1 szklanka kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag masła lub margaryny
pól łyżeczki cynamonu

Wszystkie suche składniki wymieszać w misce, podzielić powstały proszek na 3 części. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cynamon, wymieszać.
Tortownicę o średnicy 24 lub 26 cm wysmarować grubo masłem, wysypać na to 1 część proszku, wyłożyć połowę jabłek, wysypać kolejną część proszku, drugą połowę jabłek, a na wierzch ostatnią część sypkich składników. Na wierz ułożyć wiórki masła
Piec 70 minut w 190'C



Pycha!

6 komentarzy:

  1. bardzo fajna i pyszna.... pamiętam kiedyś często ją robiłam....

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawy przepis, podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajny przepis ! kilka razy juz natknelam sie na tego typu ciasto, ale jakos nigdy go nie robilam. Szarlotki bardzo lubie wiec moze w koncu sie skusze...

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za przepis, zrobiłam, jest pyszna - wynik na moim blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ta szarlotka jest genialna :):):)
    Gdyby suche składniki po upieczeniu pozostały suche, a tak się może zdarzyć jeśli jabłka są mało soczyste, to można podzielić na 5 części a jabłka na 4 i trochę masła dodać też do środka. Nie ma szans żeby się nie udało :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails