piątek, 7 maja 2010

Wiosenna sałata do obiadu

Super świeża, zielona i zdrowa. Na taka sałatę czekam całą zimę i w tym roku się doczekałam. Polecam wszystkim.



Składniki:
Główka sałaty zwykłej lub karbowanej
4-5 rzodkiewek
pęczek szczypiorku
kawałek świeżego ogórka
sok z cytryny
kilka łyżek jogurtu naturalnego lub smietany (albo pół tego i pół tego)
sól
pieprz



Sałatę umyć, otrząsnąć z wody i porozrywać palcami na kawałeczki. To rozrywanie palcami jest ważne, ponieważ sałata w kontakcie z metalowym nożem traci składniki odżywcze. Są też takie specjalne, plastikowe noże do sałaty.
Resztę umytych składników posiekać i dodać do sałaty.
Skropić wszystko sokiem z cytryny, przyprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać z jogurtem.
Podawać na świeżo.

2 komentarze:

  1. ja też czekam na nia zimą
    a teraz mogę jeśc codziennie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam wprost sałatę ze śmietaną :) to jedna z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails